Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί...



   Μεγάλη Πέμπτη (Μ. Τετάρτη εσπέρας) και η εκκλησία, μας θυμίζει τα τέσσερα σημαντικά και θαυμαστά γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγο πριν την σταύρωση Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
   Όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, ο Χριστός, το βράδυ της Πέμπτης πριν το Πάσχα, σηκώθηκε από το τραπέζι που ήταν στρωμένο για δείπνο και αφού άφησε κάτω το ιμάτιό Του, έβαλε νερό στον νιπτήρα και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Ξεκινώντας από τον Ιούδα!!! 
   Τα έκανε όλα μόνος Του, θέλοντας να δείξει στους μαθητές αλλά και σε εμάς πως δεν πρέπει να αποζητούμε τα πρωτεία. Όταν μετά τον Ιούδα έφτασε η σειρά του Πέτρου, εκείνος αρνήθηκε να αφήσει τον Κύριο να του πλύνει τα πόδια. Ο Χριστός τον ήλεγξε λέγοντάς του πως "αν δεν σου πλύνω τα πόδια δεν θα υπάρχει μέρος για σένα κοντά μου". Τότε ο Πέτρος Τον άφησε. Όταν τελείωσε με όλους τους είπε : "Όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι τελευταίος", διδάσκοντας έτσι σε όλη την ανθρωπότητα, την ταπείνωση.




   Αφού έκατσε ξανά στο τραπέζι, άρχισε να τους νουθετεί να αγαπάνε ο ένας τον άλλο και να μην τους νοιάζει ποιος θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους είπε για την προδοσία θέλοντας να τους προετοιμάσει, αλλά εκείνοι θορυβήθηκαν. Τότε με ήρεμο τρόπο στράφηκε στον Ιωάννη και του υπέδειξε τον προδότη.
   Κατόπιν, πήρε ψωμί στα χέρια του, το ευλόγησε, το έκοψε και το μοίρασε σε όλους λέγοντας: "Λάβετε φάγετε " Πάρτε και φάτε. Αυτό είναι το σώμα μου, που κομματιάζεται για όλους εσάς. Μόλις τελείωσε με το ψωμί, πήρε το ποτήρι του κρασιού και είπε: "Πίετε εξ αυτού πάντες" Πιείτε από αυτό όλοι. Αυτό είναι το αίμα μου. Με αυτό κάνω νέα διαθήκη (συμφωνία) μαζί σας (με την ανθρωπότητα). Είναι αυτό που χύνεται για όλους εσάς. "Αυτό να κάνετε για να με θυμάστε". 
   Αυτή είναι η πρώτη Θεία Κοινωνία στην ιστορία. Το συγκλονιστικό είναι πως την παρέδωσε στον άνθρωπο ο ίδιος ο Θεός (Αυτό να κάνετε για να με θυμάστε...)



   Όταν τελείωσαν το δείπνο, ο Ιησούς, βγήκε έξω, ακολουθούμενος από τους έντεκα μαθητές γιατί ο Ιούδας μόλις έφαγε τον άρτο, έφυγε. Κατευθύνθηκε λοιπόν ο Χριστός στο όρος των Ελαιών. Εκεί κάθισαν οι μαθητές και ο Κύριος τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα. Κατόπιν πήρε τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και πήγε στον κήπο της Γεσθημανή. Η αγωνία Του Χριστού, πλέον είναι έκδηλη. Τους ζητάει να τον περιμένουν εκεί και να προσεύχονται για να μην πέσουν σε πειρασμό. Απομακρύνεται και πέφτει με το πρόσωπο  στη γη. "Πάτερ, ει βούλει παρενεγκείν τούτο το ποτήριον απ' εμού..." Πατέρα, αν το θέλημά σου είναι να απομακρύνεις το ποτήριον αυτό του θανάτου από μένα, απομάκρυνέ το. Αλλά όχι να γίνει εκείνο, το οποίο λόγω της φυσικής αποστροφής προς τον θάνατο η ανθρώπινη φύση μου θέλει, αλλά το δικό σου θέλημα.
   Εκείνη την ώρα, εμφανίστηκε άγγελος από τον ουρανό, ο οποίος ενίσχυε τις σωματικές δυνάμεις Του, οι οποίες είχαν εξαντληθεί μέχρι λιποθυμίας, ενώ ο ιδρώτας Του από την αγωνία έπεφτε σαν κομμάτια πηγμένου αίματος.
   Εν συνεχεία, πήγε στους τρεις μαθητές και τους βρήκε να κοιμούνται από την κόπωση και την λύπη.



   Ενώ ακόμη ο Κύριος τους μιλούσε, έφτασε όχλος, με στρατιώτες του ναού και πρεσβυτέρους του λαού. Μεταξύ τους δε, ήταν και ο Ιούδας. Τότε ο <Ιούδας, ο δούλος και δόλιος> πλησίασε τον Κύριο και τον φίλησε, για να δείξει στους στρατιώτες, ποιος είναι ο Ιησούς. 
   


   Ο δε Κύριος του είπε: "Ιούδα, με φίλημα προδίδεις τον υιόν του Ανθρώπου; " Τότε οι υπόλοιποι μαθητές, θορυβημένοι από ότι συνέβαινε ετοιμάστηκαν να αντισταθούν. Κάποιος δε εκ των μαθητών χτύπησε με το μαχαίρι του, τον δούλο του αρχιερέα και τον τραυμάτισε στο αυτί. Ο Κύριος είπε: "Σταματήστε. Όποιος ζει με το μαχαίρι, θα πεθάνει και από αυτό". Και ακουμπώντας το τραυματισμένο αυτί του δούλου, το θεράπευσε. 
   Κατόπιν, οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Ιησού και τον οδήγησαν στο συμβούλιο των Ιουδαίων. Οι δε μαθητές σκόρπισαν από τον φόβο.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Της αλειψάσης Τον Κύριο μύρω



   Την Μεγάλη Τετάρτη (ο όρθρος της διαβάζεται την Μ. Τρίτη εσπέρας), η Αγία μας εκκλησία επιτελεί την ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως Του Κυρίου με μύρο, από μια πόρνη. Επίσης, ενθυμούμαστε το συμβούλιο των Ιουδαίων, με την λήψη της καταδικαστικής αποφάσεως έναντι του Ιησού, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για την προδοσία.
   Δυο μέρες πριν το Πάσχα, και καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού, όπου τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα και άλειψε τα πόδια του με πολύτιμο μύρο. Το μύρο αυτό ήταν τόσο ακριβό που οι μαθητές σχεδόν επέκριναν τον Ιησού που αφήνει να γίνει μια τόσο μεγάλη σπατάλη, ενώ αν πουλούσαν το μύρο και έπαιρναν τα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς φτωχούς. 
   Ο Κύριος, υπερασπίστηκε το έργο της γυναίκας αυτής και της είπε μάλιστα να κρατήσει από αυτό το μύρο για τον ενταφιασμό του. 


"Γυνή, βαλούσα σώματι Χριστού μύρον
την Νικοδήμου προύλαβε σμιρναλόην"

  Βλέπουμε λοιπόν, πως ο Χριστός μας, δίδασκε και χωρίς να μιλάει. Με τη στάση του. Με τον τρόπο που αντιμετώπιζε κάθε άνθρωπο. Ας συναισθανθούμε και 'μεις την αμαρτωλότητά μας και ας πέσουμε στα πόδια Του βασιλέως Χριστού όπως εκείνη η γυναίκα. 

Ας συγχωρέσουμε πρώτοι εμείς, για να μπορέσουμε να ζητήσουμε από τον φιλεύσπλαχνο και δικαιοκρίτη Χριστό, συγχώρεση.


Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος 2016

Ιερά Μητρόπολις Θηβών & Λεβαδείας
Ι. Ν.  Αγίου Γεωργίου Αραχώβης

Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος  2016


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
19:30 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
19:30 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
19:30 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
17:00 μ.μ. Ακολουθία μεγάλου Ευχελαίου

19:30 μ.μ. Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
07:00 π.μ. Θεία Λειτουργία Μ. Πέμπτης

19:30 μ.μ. Ακολουθία των Αγίων Παθών

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09:00 π.μ. Οι Ώρες και ο Εσπερινός (Αποκαθήλωση)

19:30 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου

21:30 μ.μ. Έξοδος Επιταφίου

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
07:00 π.μ. Θεία Λειτουργία Μ. Σαββάτου (Θ. Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου)

23:00 μ.μ. Κρούσις Κωδώνων – Έναρξη ακολουθίας Αναστάσεως



ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
00:00 π.μ. Ανάσταση και Θ. Λειτουργία Κυριακής Του Πάσχα

18:00 μ.μ. Έναρξη Πανηγυριού – Κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες

18:30 μ.μ. Χορός των Γερόντων

18:45 μ.μ. Εσπερινός Αγ. Γεωργίου (χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας)

20:15 μ.μ. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου


Εκ του Ι. Ναού

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ήρθ' ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάια...

Η Ανάσταση του Λαζάρου από Τον Κύριο



   Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Αγία μας εκκλησία τιμά και θυμάται το θαυμαστό γεγονός της ανάστασης του φίλου Του Χριστού, Λαζάρου.
   Ο Λάζαρος από την Βηθανία, ήταν φίλος Του Κυρίου. Μαζί με τις αδερφές του Μάρθα και Μαρία, Τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ. ι΄ 38-40, Ιωαν. ιβ΄ 1-3)
   Έξι μέρες προ του σωτηρίου πάθους, ο Χριστός κάνει σε όλους γνωστό πως η ανάσταση γίνεται κοινό κτήμα όλων, όσων πιστεύουν σ' Αυτόν (Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή).
   Η αδελφή του Λαζάρου, η Μάρθα, ενημερώνει Τον Κύριο πως ο φίλος του είναι άρρωστος και πρέπει να τον επισκεφτεί. Ο Χριστός καθυστερεί επίτηδες να τον επισκεφτεί. Όταν ο Λάζαρος πέθανε ο Κύριος λέει στους μαθητές : "ο φίλος μου ο Λάζαρος κοιμήθηκε" και ξεκινάει για να πάει στη Βηθανία. Μόλις φτάνει τον υποδέχεται η Μαρία με κλάματα και θρήνους λέγοντάς του, πως ο αδελφός της πέθανε και πως αν Εκείνος ήταν εκεί δεν θα είχε πεθάνει. Τότε ο φιλεύσπλαχνος Κύριος, δακρυσμένος ζητά να Τον οδηγήσουν στον τάφο του φίλου του.

Η είσοδος του τάφου του Λαζάρου στη Βηθανία
   Φτάνοντας στο μνημείο, ο Χριστός διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα, παρά τις διαμαρτυρίες της Μάρθας, ότι είναι νεκρός τέσσερις μέρες πλέον και πως θα έχει αρχίσει να μυρίζει. Ο Κύριος επέπληξε την Μάρθα λέγοντάς της πως : "...σου είπα, ότι εάν πιστεύσεις, θα δεις την δόξαν Του Θεού... "
   Όταν άνοιξαν τον τάφο (ο τάφος ήταν σπήλαιο, ανοιγμένο στο βράχο και το στόμιό του το έκλεινε ένας μεγάλος λίθος), ο Χριστός, υψώνοντας τα μάτια στον ουρανό, προσευχήθηκε μεγαλόφωνα προς Τον Θεό λέγοντας :"Πάτερ, σ' ευχαριστώ που με εισάκουσες, εγώ γνωρίζω πως πάντοτε με ακούς αλλά το είπα δυνατά για να ακούσουν οι περευρισκόμενοι και να πιστέψουν ότι Εσύ με απέστειλες... " και φώναξε : "Λάζαρε, έβγα έξω".
   Τότε, εμφανίστηκε στην έξοδο του τάφου ο Λάζαρος, έχοντας ακόμη πάνω του τα σάβανα. Ο Χριστός διέταξε να του τα βγάλουν και να τον οδηγήσουν σπίτι του.
   

   Η αρχαία παράδοση λέει, ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και ότι έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε τον επίγειο βίο του στην Κύπρο το 63 μΧ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε "Λάζαρος, ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού" . Το 890 μΧ. το ιερό του λείψανο μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον σοφό.
   Χαρακτηριστικό της μετέπειτα ζωής του Λαζάρου ήταν ότι, δεν γελούσε ποτέ, λόγω όσων είχε δει στον Άδη. Μόνο μια φορά γέλασε όταν είδε κάποιον να κλέβει μια γλάστρα και είπε το εξής: "Το ένα χώμα κλέβει το άλλο..."



Απολυτίκιον ήχος α
Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.




Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Νουθεσίες από τον Άγιο Νεκτάριο



   Ο Άγιος Νεκτάριος, επίσκοπος Πενταπόλεως (1 Οκτωβρίου 1846- 9 Νοεμβρίου 1920), είναι ένας από τους πιο συκοφαντημένους αγίους της εκκλησίας μας. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν ή έζησαν κοντά του, έχουμε πολύτιμη παρακαταθήκη μεταξύ άλλων και νουθεσίες του. 
   Με την υπερβολική αγάπη του προς Τον Κύριο Ιησού και την Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά και την άπειρη εμπιστοσύνη του Στο Θεό, μπορούμε να πούμε πως το "σλόγκαν" της ζωής του αγίου ήταν : "Συνεχής αγώνας μέχρι τέλους".




Έλεγε λοιπόν μεταξύ άλλων : 

  • Σκοπός της ζωής μας είναι να γίνουμε τέλειοι και άγιοι. Να αναδειχθούμε παιδιά Του Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας των ουρανών. Ας προσέξουμε μήπως, για χάρη της παρούσας ζωής, στερηθούμε τη μέλλουσα, μήπως, από τις βιοτικές φροντίδες και μέριμνες, αμελήσουμε το σκοπό της ζωής μας.


  • Η νηστεία, η αγρυπνία και η προσευχή από μόνες τους, δεν φέρνουν τους επιθυμητούς καρπούς, γιατί αυτές δεν είναι ο σκοπός της ζωής μας. Αποτελούν τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό.

  • Παιδιά μου αγαπητά, όλη σας η ασχολία και η φροντίδα σ' αυτά να είναι. Αυτά ν' αποτελούν σκοπό και πόθο σας ασταμάτητο. Γι' αυτά να προσεύχεστε στο Θεό.

  • Στολίστε τις λαμπάδες σας με αρετές. Αγωνιστείτε ν' αποβάλλετε τα πάθη της ψυχής. Καθαρίστε την καρδιά σας από κάθε ρύπο και διατηρήστε την αγνή, για να έρθει και να κατοικήσει μέσα σας ο Κύριος, για να σας πλημμυρίσει το Άγιο Πνεύμα με τις θείες δωρεές.

  • Να ζητάτε καθημερινά Τον Κύριο, αλλά μέσα από την καρδιά σας και όχι έξω από αυτήν. Και όταν Τον βρείτε, σταθείτε με φόβο και τρόμο, όπως τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, γιατί η καρδιά σας έγινε θρόνος Του Θεού. Αλλά για να βρείτε Τον Κύριο, ταπεινωθείτε μέχρι το χώμα, γιατί ο Κύριος βδελύσσεται τους υπερήφανους, ενώ αγαπάει και επισκέπτεται τους ταπεινούς στην καρδιά.

  • Αν αγωνίζεσαι τον αγώνα τον καλόν, ο Θεός θα σε ενισχύσει. Στον αγώνα  εντοπίζουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα ελαττώματά μας. Είναι ο καθρέφτης της πνευματικής μας καταστάσεως. Όποιος δεν αγωνίστηκε, δε γνώρισε τον εαυτό του.

  • Προσέχετε και τα μικρά ακόμη παραπτώματα. Αν σας συμβεί από απροσεξία κάποια αμαρτία, μην απελπιστείτε, αλλά σηκωθείτε γρήγορα και προσπέστε στο Θεό, που έχει την δύναμη να σας ανορθώσει.

  • Μέσα μας έχουμε πάθη και αδυναμίες και ελαττώματα βαθιά ριζωμένα, πολλά είναι και κληρονομικά. Όλα αυτά δεν κόβονται με μια σπασμωδική κίνηση, ούτε με την αδημονία και τη βαρειά θλίψη. Αλλά με υπομονή και επιμονή, με καρτερία, με φροντίδα και προσοχή.



  • Η υπερβολική λύπη κρύβει μέσα της υπερηφάνεια. Γι' αυτό είναι βλαβερή και επικίνδυνη και πολλές φορές παροξύνεται από το διάβολο, για ν' ανακόψει την πορεία του αγωνιστή.

  • Ο δρόμος που οδηγεί στην τελειότητα είναι μακρύς. Εύχεστε στον Θεό να σας δυναμώνει. Να αντιμετωπίζετε με υπομονή τις πτώσεις σας και, αφού γρήγορα σηκωθείτε, να τρέχετε και να μη στέκεστε, σαν τα παιδιά, στον τόπο που πέσατε κλαίγοντας και θρηνώντας απαρηγόρητα.

  • Αγρυπνείτε και προσεύχεστε, για να μην μπείτε σε πειρασμό. Μην απελπίζεστε, αν πέφτετε συνέχεια σε παλιές αμαρτίες. Πολλές απ' αυτές είναι και από τη φύση τους ισχυρές και από τη συνήθεια. Με την πάροδο του χρόνου, όμως και με την επιμέλεια νικιούνται. Τίποτα να μη σας απελπίζει.


  • Οι πειρασμοί παραχωρούνται για να φανερωθούν τα κρυμμένα πάθη, να καταπολεμηθούν κι έτσι να θεραπευτεί η ψυχή. Είναι και αυτοί δείγμα του Θείου ελέους. Γι' αυτό άφησε με εμπιστοσύνη τον εαυτό σου στα χέρια Του Θεού και ζήτησε τη βοήθειά του, ώστε να σε δυναμώσει στον αγώνα σου.   Η  ελπίδα στο Θεό δεν οδηγεί ποτέ στην απελπισία. Οι πειρασμοί φέρνουν ταπεινοφροσύνη. Ο Θεός ξέρει την αντοχή του καθενός μας και παραχωρεί τους πειρασμούς κατά το μέτρο των δυνάμεων μας. Να φροντίζουμε όμως κι εμείς, να ήμαστε άγρυπνοι και προσεκτικοί, για να μη βάλουμε μόνοι μας τον εαυτό μας σε πειρασμό.


  • Εμπιστευτείτε Τον Θεό Τον Αγαθό, Τον Ισχυρό, Τον Ζώντα και Αυτός θα σας οδηγήσει στην ανάπαυση. Μετά τις δοκιμασίες ακολουθεί πνευματική χαρά. Ο Κύριος, παρακολουθεί όσους υπομένουν τις δοκιμασίες και τις θλίψεις για τη δική Του αγάπη. Μη λιποψυχείτε λοιπόν και μη δειλιάζετε. 

  • Δεν θέλω να θλίβεστε και να συγχύζεστε για όσα συμβαίνουν αντίθετα στη θέλησή σας, όσο δίκαιη κι αν είναι αυτή. Μια τέτοια θλίψη μαρτυρεί την ύπαρξη εγωισμού. Προσέχετε τον εγωισμό, που κρύβεται κάτω από την μορφή του δικαιώματος. Προσέχετε την άκαιρη λύπη, δημιουργείται ύστερ' από έναν δίκαιο έλεγχο. Η υπερβολική θλίψη για όλα αυτά είναι του πειρασμού. Μια είναι η αληθινή θλίψη. Αυτή που δημιουργείται όταν γνωρίσουμε καλά την άθλια κατάσταση της ψυχής μας. Όλες οι άλλες θλίψεις δεν έχουν καμία σχέση με τη Χάρη Του Θεού.

  • Φροντίζετε να περιφρουρείτε στην καρδία σας τη χαρά του Αγίου Πνεύματος και να μην επιτρέπετε στον πονηρό να χύνει το φαρμάκι του, προσέχετε! Προσέχετε μήπως ο παράδεισος, που υπάρχει μέσα σας, μετατραπεί σε κόλαση. 



(Αγ. Νεκτάριος)







Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία

   


Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 07:00 π.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, θα τελεστεί   Πρωινή  Θ. Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κατανυκτικοί Εσπερινοί 2016

 

   Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 (Ε΄ Κυριακή των Νηστειών), τελέστηκε η ακολουθία του πέμπτου και τελευταίου κατανυκτικού εσπερινού για φέτος στο ναό του Αγίου μας.
   Από την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, τελείται τα απογεύματα κάθε Κυριακής οι ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού. Ονομάζεται έτσι, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το βιβλίο του Τριωδίου που στο περιεχόμενό τους είναι διαποτισμένα από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, μετάνοια και ικεσία για συγχώρηση και άφεση των αμαρτιών μας.
   Χαρακτηριστικό αυτών των εσπερινών είναι, ότι μετά την "Είσοδο" και το "Φως Ιλαρόν", ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης καθώς και τα άμφια του ιερέα, αλλάζουν, από χαρμόσυνα που είναι λόγω Κυριακής (Κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση Του Κυρίου) σε πένθιμα.
   Στο τέλος της ακολουθίας διαβάζεται η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου "Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου...." και κάνουμε μετάνοιες.
   Το πέρας της περιόδου των κατανυκτικών εσπερινών σηματοδοτεί την αρχή της "βουβής" όπως λέγεται εβδομάδας. Είναι η τελευταία Εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Λέγεται βουβή, γιατί μέχρι τώρα έχουν τελειώσει οι χαιρετισμοί Της Θεοτόκου και οι κατανυκτικοί εσπερινοί. Μόνο η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου τελείται αυτήν την εβδομάδα και οι προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες.

   Και του χρόνου λοιπόν, με τη Χάρη Του Θεού, την βοήθεια Της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις πρεσβείες Του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου

Καλή Ανάσταση.

Ακάθιστος Ύμνος


   Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται κάθε χριστιανικός, ορθόδοξος ύμνος που όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο. Για τον ακάθιστο ύμνο προς τιμήν Της Υπεραγίας Θεοτόκου, που έχει επικρατήσει να λέγεται και χαιρετισμοί (από την συχνή επανάληψη της λέξεως "χαίρε" ), τι να πρωτοπει κανείς; 
   Ένας από τους πιο λαοφιλής ύμνους της ορθόδοξης χριστιανοσύνης προς την Μάνα και Προστάτιδα όλων μας, αλλά και ένα φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας.
   Ψάλλεται τμηματικά το βράδυ, τις πρώτες τέσσερις Παρασκευές της Μ.  Τεσσαρακοστής, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης και ελπίδας σε όλους τους πιστούς. Την πέμπτη Παρασκευή των Νηστειών, ψάλλεται ολόκληρος στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. 
   Αποτελείται από 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική  ακροστιχίδα (από το Α έως το Ω).  Το πρώτο μέρος του ύμνου (Α-Μ) αναφέρεται στα επεισόδια της ζωής Της Παναγίας μας (Ευαγγελισμός, γέννηση Του Κυρίου, υπαπαντή κτλ.), ενώ το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Γενικότερα, αναφέρεται στην ενανθρώπηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ενώ εξαίρει τη συμβολή σε αυτό, της Κυρίας Θεοτόκου.
   Ο συντάκτης του ποιήματος των εικοσιτεσσάρων οίκων δεν μας είναι γνωστός αλλά οι μακροχρόνιες έρευνες έχουν αναφέρει τα ονόματα του Ρωμανού του μελωδού, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α', της Κασσιανής κ.α.
   Η παράδοση της Εκκλησίας μας, υποστηρίζει πως ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Πόλης από την πολιορκία των Αβάρων το 626 μΧ. Η διάσωση της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο.
   Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στον Ι. Ν. του Αγ. Γεωργίου, παρευρέθηκε ο Αρχμ. Ιερώνυμος Κυριαζής, ο οποίος έψαλλε  την τελευταία στάση του ακάθιστου ύμνου. Εν συνεχεία, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην περίοδο της νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής και στην θαυμαστή διάσωση της Πόλεως από Τη Θεοτόκο, ενώ αντιπαρέβαλε τα γεγονότα της διασώσεως της Κωνσταντινούπολης με τα σημερινά προβλήματα της πατρίδος μας. Τέλος, παρότρυνε όλους μας να μην χάνουμε την ελπίδα μας προς Τον Κύριο και φυσικά την Υπερευλογημένη και Αϊπαρθένο Μαρία καθώς και τους Αγίους Του Θεού όπως ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος μας Γεώργιος.


Με τις πρεσβείες Της Υψηλοτέρας των ουρανών και του χρόνου.


Καλή Ανάσταση