Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κατανυκτικοί Εσπερινοί 2016

 

   Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 (Ε΄ Κυριακή των Νηστειών), τελέστηκε η ακολουθία του πέμπτου και τελευταίου κατανυκτικού εσπερινού για φέτος στο ναό του Αγίου μας.
   Από την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, τελείται τα απογεύματα κάθε Κυριακής οι ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού. Ονομάζεται έτσι, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το βιβλίο του Τριωδίου που στο περιεχόμενό τους είναι διαποτισμένα από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, μετάνοια και ικεσία για συγχώρηση και άφεση των αμαρτιών μας.
   Χαρακτηριστικό αυτών των εσπερινών είναι, ότι μετά την "Είσοδο" και το "Φως Ιλαρόν", ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης καθώς και τα άμφια του ιερέα, αλλάζουν, από χαρμόσυνα που είναι λόγω Κυριακής (Κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση Του Κυρίου) σε πένθιμα.
   Στο τέλος της ακολουθίας διαβάζεται η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου "Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου...." και κάνουμε μετάνοιες.
   Το πέρας της περιόδου των κατανυκτικών εσπερινών σηματοδοτεί την αρχή της "βουβής" όπως λέγεται εβδομάδας. Είναι η τελευταία Εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Λέγεται βουβή, γιατί μέχρι τώρα έχουν τελειώσει οι χαιρετισμοί Της Θεοτόκου και οι κατανυκτικοί εσπερινοί. Μόνο η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου τελείται αυτήν την εβδομάδα και οι προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες.

   Και του χρόνου λοιπόν, με τη Χάρη Του Θεού, την βοήθεια Της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις πρεσβείες Του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου

Καλή Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου