Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ακάθιστος Ύμνος


   Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται κάθε χριστιανικός, ορθόδοξος ύμνος που όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο. Για τον ακάθιστο ύμνο προς τιμήν Της Υπεραγίας Θεοτόκου, που έχει επικρατήσει να λέγεται και χαιρετισμοί (από την συχνή επανάληψη της λέξεως "χαίρε" ), τι να πρωτοπει κανείς; 
   Ένας από τους πιο λαοφιλής ύμνους της ορθόδοξης χριστιανοσύνης προς την Μάνα και Προστάτιδα όλων μας, αλλά και ένα φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας.
   Ψάλλεται τμηματικά το βράδυ, τις πρώτες τέσσερις Παρασκευές της Μ.  Τεσσαρακοστής, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης και ελπίδας σε όλους τους πιστούς. Την πέμπτη Παρασκευή των Νηστειών, ψάλλεται ολόκληρος στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. 
   Αποτελείται από 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική  ακροστιχίδα (από το Α έως το Ω).  Το πρώτο μέρος του ύμνου (Α-Μ) αναφέρεται στα επεισόδια της ζωής Της Παναγίας μας (Ευαγγελισμός, γέννηση Του Κυρίου, υπαπαντή κτλ.), ενώ το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Γενικότερα, αναφέρεται στην ενανθρώπηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ενώ εξαίρει τη συμβολή σε αυτό, της Κυρίας Θεοτόκου.
   Ο συντάκτης του ποιήματος των εικοσιτεσσάρων οίκων δεν μας είναι γνωστός αλλά οι μακροχρόνιες έρευνες έχουν αναφέρει τα ονόματα του Ρωμανού του μελωδού, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α', της Κασσιανής κ.α.
   Η παράδοση της Εκκλησίας μας, υποστηρίζει πως ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Πόλης από την πολιορκία των Αβάρων το 626 μΧ. Η διάσωση της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο.
   Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στον Ι. Ν. του Αγ. Γεωργίου, παρευρέθηκε ο Αρχμ. Ιερώνυμος Κυριαζής, ο οποίος έψαλλε  την τελευταία στάση του ακάθιστου ύμνου. Εν συνεχεία, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην περίοδο της νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής και στην θαυμαστή διάσωση της Πόλεως από Τη Θεοτόκο, ενώ αντιπαρέβαλε τα γεγονότα της διασώσεως της Κωνσταντινούπολης με τα σημερινά προβλήματα της πατρίδος μας. Τέλος, παρότρυνε όλους μας να μην χάνουμε την ελπίδα μας προς Τον Κύριο και φυσικά την Υπερευλογημένη και Αϊπαρθένο Μαρία καθώς και τους Αγίους Του Θεού όπως ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος μας Γεώργιος.


Με τις πρεσβείες Της Υψηλοτέρας των ουρανών και του χρόνου.


Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου