Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί...



   Μεγάλη Πέμπτη (Μ. Τετάρτη εσπέρας) και η εκκλησία, μας θυμίζει τα τέσσερα σημαντικά και θαυμαστά γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγο πριν την σταύρωση Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
   Όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, ο Χριστός, το βράδυ της Πέμπτης πριν το Πάσχα, σηκώθηκε από το τραπέζι που ήταν στρωμένο για δείπνο και αφού άφησε κάτω το ιμάτιό Του, έβαλε νερό στον νιπτήρα και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Ξεκινώντας από τον Ιούδα!!! 
   Τα έκανε όλα μόνος Του, θέλοντας να δείξει στους μαθητές αλλά και σε εμάς πως δεν πρέπει να αποζητούμε τα πρωτεία. Όταν μετά τον Ιούδα έφτασε η σειρά του Πέτρου, εκείνος αρνήθηκε να αφήσει τον Κύριο να του πλύνει τα πόδια. Ο Χριστός τον ήλεγξε λέγοντάς του πως "αν δεν σου πλύνω τα πόδια δεν θα υπάρχει μέρος για σένα κοντά μου". Τότε ο Πέτρος Τον άφησε. Όταν τελείωσε με όλους τους είπε : "Όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι τελευταίος", διδάσκοντας έτσι σε όλη την ανθρωπότητα, την ταπείνωση.




   Αφού έκατσε ξανά στο τραπέζι, άρχισε να τους νουθετεί να αγαπάνε ο ένας τον άλλο και να μην τους νοιάζει ποιος θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους είπε για την προδοσία θέλοντας να τους προετοιμάσει, αλλά εκείνοι θορυβήθηκαν. Τότε με ήρεμο τρόπο στράφηκε στον Ιωάννη και του υπέδειξε τον προδότη.
   Κατόπιν, πήρε ψωμί στα χέρια του, το ευλόγησε, το έκοψε και το μοίρασε σε όλους λέγοντας: "Λάβετε φάγετε " Πάρτε και φάτε. Αυτό είναι το σώμα μου, που κομματιάζεται για όλους εσάς. Μόλις τελείωσε με το ψωμί, πήρε το ποτήρι του κρασιού και είπε: "Πίετε εξ αυτού πάντες" Πιείτε από αυτό όλοι. Αυτό είναι το αίμα μου. Με αυτό κάνω νέα διαθήκη (συμφωνία) μαζί σας (με την ανθρωπότητα). Είναι αυτό που χύνεται για όλους εσάς. "Αυτό να κάνετε για να με θυμάστε". 
   Αυτή είναι η πρώτη Θεία Κοινωνία στην ιστορία. Το συγκλονιστικό είναι πως την παρέδωσε στον άνθρωπο ο ίδιος ο Θεός (Αυτό να κάνετε για να με θυμάστε...)



   Όταν τελείωσαν το δείπνο, ο Ιησούς, βγήκε έξω, ακολουθούμενος από τους έντεκα μαθητές γιατί ο Ιούδας μόλις έφαγε τον άρτο, έφυγε. Κατευθύνθηκε λοιπόν ο Χριστός στο όρος των Ελαιών. Εκεί κάθισαν οι μαθητές και ο Κύριος τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα. Κατόπιν πήρε τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και πήγε στον κήπο της Γεσθημανή. Η αγωνία Του Χριστού, πλέον είναι έκδηλη. Τους ζητάει να τον περιμένουν εκεί και να προσεύχονται για να μην πέσουν σε πειρασμό. Απομακρύνεται και πέφτει με το πρόσωπο  στη γη. "Πάτερ, ει βούλει παρενεγκείν τούτο το ποτήριον απ' εμού..." Πατέρα, αν το θέλημά σου είναι να απομακρύνεις το ποτήριον αυτό του θανάτου από μένα, απομάκρυνέ το. Αλλά όχι να γίνει εκείνο, το οποίο λόγω της φυσικής αποστροφής προς τον θάνατο η ανθρώπινη φύση μου θέλει, αλλά το δικό σου θέλημα.
   Εκείνη την ώρα, εμφανίστηκε άγγελος από τον ουρανό, ο οποίος ενίσχυε τις σωματικές δυνάμεις Του, οι οποίες είχαν εξαντληθεί μέχρι λιποθυμίας, ενώ ο ιδρώτας Του από την αγωνία έπεφτε σαν κομμάτια πηγμένου αίματος.
   Εν συνεχεία, πήγε στους τρεις μαθητές και τους βρήκε να κοιμούνται από την κόπωση και την λύπη.



   Ενώ ακόμη ο Κύριος τους μιλούσε, έφτασε όχλος, με στρατιώτες του ναού και πρεσβυτέρους του λαού. Μεταξύ τους δε, ήταν και ο Ιούδας. Τότε ο <Ιούδας, ο δούλος και δόλιος> πλησίασε τον Κύριο και τον φίλησε, για να δείξει στους στρατιώτες, ποιος είναι ο Ιησούς. 
   


   Ο δε Κύριος του είπε: "Ιούδα, με φίλημα προδίδεις τον υιόν του Ανθρώπου; " Τότε οι υπόλοιποι μαθητές, θορυβημένοι από ότι συνέβαινε ετοιμάστηκαν να αντισταθούν. Κάποιος δε εκ των μαθητών χτύπησε με το μαχαίρι του, τον δούλο του αρχιερέα και τον τραυμάτισε στο αυτί. Ο Κύριος είπε: "Σταματήστε. Όποιος ζει με το μαχαίρι, θα πεθάνει και από αυτό". Και ακουμπώντας το τραυματισμένο αυτί του δούλου, το θεράπευσε. 
   Κατόπιν, οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Ιησού και τον οδήγησαν στο συμβούλιο των Ιουδαίων. Οι δε μαθητές σκόρπισαν από τον φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου